You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Yeni Üye
Abdest
Merhaba, ben namaz kılmak için abdest aldım. Ve namaz kıldıktan sonra burnumda pislik gördüm. Burnuma yapışan şey yüzüme önden bakıldığında görünmeyecek derecede küçüktü ve taşmamıştı. Ve pisliğin yarısı burun deliğimde, yarısı taşmıştı ama küçüktü. Sadece yandan baktığım zaman burnumda olduğunu gördüm. Abdestim geçerli olmuş mudur?
Bunu ilk beğenen sen ol.
هل أنا حقاً أنا ؟
Cvp: Abdest
örfi anlamda ifa edilen burun temizliği, şer'î bir hüküm olan istinşakın illeti değildir. el mühim namaz abdestinde istinşak ve istinsar ifa edildiği zaman üzerimize vacip olan gerçekleşmiş olur.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Süper Moderatör
Cvp: Abdest
Allah razı olsun,

Sonuç olarak hiç bir mezhep bunları inkar etmemiş, bunnların hepsini yapın buyurmuşlardır.
Hepsi de, hem namaz abdesinde, hem gusülde; ağzı burnu yıkayın, intinşak, mamaza vs. yapılmalı demişlerdir.

Ancak Kur'anda açıkça dataylandırlmayan inceliklerde Peygamber efemdimizin yaptıklarına bakılarak hüküm çıkarılmaya çalışılmıştır.
Zira Peygamber efendimiz de bunları yaparken bizzat kendisi bu farz, bu sünnet diye belitrmemiştir.
Mezhep imamlarımız ellerindeki diğer delillere, hadislere, rivayetlere bakarak; somut durumlar karşısında insanlara kolaylık olması için böyle bir tasnife gitmişlerdir. (işte mesala bu konuyu açan kardeşimizin somut durumu. Zorlaştırmayın kolaylaştırın!)

Allah hepsinden razı olsun...
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.