You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

19 Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi...

Kavgaci
İLAHİYAT FAKÜLTESİ SWOT ANALİZİ

TARİHÇE

1976/77 Öğretim yılında şimdiki Samsun İmam-Hatip Lisesi B Bloğu olarak kullanılan binada 149 öğrenci ile eğitim-öğretime başlayan Yüksek İslam Enstitüsü 1982 yılına kadar bu binada hizmet verdi. 1982’ de Enstitü İlahiyat Fakültesine dönüştürüldü ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi bünyesine dahil edildi.
Fakülte Enstitü binasında bir süre daha eğitim-öğretime devam ettikten sonra 1983’ te Atakum Kampüsü Eğitim Fakültesi binasına taşındı. 1989 yılına kadar 392 mezun veren Fakülte aynı yıl Kurupelit Kampüsündeki bir binaya geçici olarak intikal etti.
1996/97 eğitim-öğretim yılında kendi binasına kavuşan İlahiyat Fakültesi bünyesinde bulunan 370 kişilik konferans salonu 2 anfi 15 dershane öğrenci ve akademik personeline ait yemekhane kantin-kafeterya ve 200 kişilik kütüphanesiyle hizmet vermeye devam etmektedir.
Fakültede 1998/1999 öğretim yılından itibaren devam eden İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği Bölümü OMÜ.Eğitim Fakültesine aktarılmıştır.
2005-2006 eğitim-öğretim yılında İlahiyat Fakültesinde hazırlık sınıfı açılmış olup Ağustos 2006 tarihi itibari ile 41 akademik 31 idari ve teknik personel ve 167’si kız 101’i erkek olmak üzere toplam 268 öğrenciyle eğitim-öğretim sürdürülmektedir.

BÖLÜMLER ANABİLİM DALLARIVE AKADEMİK PERSONEL:
Halen İlahiyat Lisans Programı ve İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği Programıyla eğitim-öğretimine devam eden İlahiyat Fakültesinde Temel İslam Bilimleri Bölümü Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü ve İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü olmak üzere üç bölüme ilaveten İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği Bölümün 123 ve 4. sınıfları da vardır.
Tefsir Hadis İslam Hukuku Kelam İslam Mezhepleri Tarihi Tasavvuf ve Arap Dili ve Belagatı Anabilim Dallarından oluşan Temel İslam Bilimleri Bölümünde:

Prof.Dr.İsa Doğan (Bölüm Başkanı)
Prof.Dr.Ahmet Turan
Prof.Dr.İshak Yazıcı
Prof.Dr.Muhsin Koçak
Prof.Dr.Erhan Yetik
Prof.Dr.Nihat Dalgın
Prof.Dr.Osman Güner
Doç.Dr.Mehmet Okuyan
Doç.Dr.Yavuz Ünal
Doç.Dr.Mustafa Ünver
Doç.Dr.Ahmet Yüksel
Yrd.Doç.Dr.Osman Keskiner
Yrd.Doç.Dr.Hayrettin Öztürk
Yrd.Doç.Dr.Remzi Ateşyürek
Yrd.Doç.Dr.Fethi Kerim Kazanç
Öğr.Gör.Dr.Osman Şahin
Okutman Dr.Dursun Ali Türkmen
Öğr.Gör.Mehmet Yıldız
Öğr.Gör.Hamdi Uygun
Öğr.Gör.Şahin Keskin
Öğr.Gör.Yasemin Dilber Şimşek
Okutman Metin Yanarateş
Arş.Gör.Muhittin Düzenli
görev yapmaktadır.

Felsefe Tarihi İslam Felsefesi Din Felsefesi Mantık Dinler Tarihi Din Sosyolojisi Din Psikolojisi Din Eğitimi Anabilim Dallarından oluşan Felsefe ve Din Bilimleri Bölümünde:

Prof.Dr.Hüseyin Peker (Bölüm Başkanı)
Prof.Dr.Mevlüt Kaya (İlk.Öğr.DinKült.Ahl.Bil.Öğrt.Böl.Başkanı)
Prof.Dr.Mustafa Köylü
Doç.Dr.Mahmut Aydın
Doç.Dr.Ali Rıza Aydın
Doç.Dr.Erkan Perşembe
Doç.Dr.Metin Yasa
görev yapmaktadır.

İslam Tarihi İslam Sanatları Tarihi Türk İslam Edebiyatı ve Türk Din Musikisi Anabilim Dallarından oluşan İslam Tarihi ve Sanatları Bölümünde:

Prof.Dr.Osman Zümrüt (Dekan ve Böl.Başkanı)
Prof.Dr.Mustafa Zeki Terzi
Doç.Dr.Yılmaz Can
Yrd.Doç.Dr.Kenan Ayar
Yrd.Doç.Dr.Ahmet Çakır
Yrd.Doç.Dr.Recep Gün
Yrd.Doç.Dr.İsrafil Balcı (Dekan Yardımcısı)
Yrd.Doç.Dr.Eyüp Nefes
görev yapmaktadır.
VİZYON

1-Öğrenciler tarafından tercih edilen bir Fakülte olmak.
2-Lisans ve Lisansüstü öğretimiyle Fakülteyi çağdaş ve uluslararası düzeyde bir eğitim kurumu haline getirmek.
3-Fakültenin önce Samsun halkıyla sonra da Türk Milletiyle bütünleşmesini sağlamak.
4-Öğretim üyesi ve öğrencilerin birlikte ekip çalışmasını sağlayarak öğrencilerin potansiyellerini artırmak.
5-Daha iyi eğitim-öğretim için oluşturulan kalite takımlarının geliştirilmesini sağlamak.
6-Anayasada belirtilen demokratik ve laik ilkeler doğrultusunda eğitim-öğretim alan öğrenciler yetiştirmek.
7-Çalışanların üretkenliklerini geliştirecek ortam hazırlamak.

MİSYON

1-Çalışanların eğitim faaliyetlerin koordine etmek.
2-Çalışanları kalite konusunda bilgilendirmek.
3-Birimler arasında eş güdüm ve düzenli çalışmayı sağlayacak ekip çalışması yapmak.
4-Birimlerdeki süreçleri Kanun ve Yönetmenliklere uygun olarak etkili ve verimli bi şekilde yürütmek.
5-Öğrenmeyi ve çağdaşlığı ilke edinmiş eleştirel düşünebilen ve düşüncesini uygar bir şekilde ifade edebilen eğiticiler yetiştirmek.
6-Çalışanların ve öğrencilerin yaratıcılıklarını sergileyebilmeleri ve halkla bütünleşebilmeleri için gerekli ortamlar hazırlamak.
7-Öğrencilerin sorgulama bağımsız düşünebilme bilgi ve bilgi kaynaklarına ulaşabilme ve problem çözme becerilerini geliştirmelerini sağlayarak onların kendilerini ispat edebilmelerine yardımcı olmak.
8-Etik değerlere sahip onurlu kişisel ve mesleki davranışlarıyla öğrencilere örnek eğiticiler olmak.
9-Daima kendini geliştirmeyi ilke edinen öğretici ve eğiticiler olarak her türlü kongre seminer panel konferans ve açık oturum gibi etkinliklere katılmayı alışkanlık haline getirmek.
10-Öğretim elemanları arasında hoşgörü saygı ve kardeşlik ortamını hazırlayarak bilgi alışverişini sağlamak ve bu şekilde bilimsel seviyeyi yükseltmek.

STRATEJİK HEDEFLER

1-Öğrencilerin mesleki becerilerini geliştirmek için pratik dini hizmetleri sıkça yaptırmak.
2-Öğrencilere bilimsel ve çağdaş bir mantık kazandırabilmek için öğrenci öğretici işbirliğini artırmak
3-Ulusal ve uluslar arası etkinlikleri artırmak ve bunun için yurtiçi ve yurtdışı olanakları sağlamak.
4-Mezunların tamamının lisansüstü eğitim-öğretim sağlama yollarını aramak.

GÜÇLÜ YÖNLER

1-Öğrencinin sayısının az olması dolayısıyla birebir eğitim-öğretim olanağı bulunması.
2-Hazırlık sınıfının olması ve hazırlık sınıfında görülen yabancı dil eğitiminin birinci sınıfta Mesleki İngilizce ikinci sınıfta Yabancı Dille Okuma ve Konuşma ve Mesleki Yabancı Dil dersleriyle takviye edilmesi.
3-Fakültede her öğretim üyesine ait internete bağlı bilgisayarın olması.
4-Sınıfların yeterli olması.
5-Fakülte dergisinin hakemli statüde olması.
6-Ulusal ve uluslararası etkinliklerin sıkça yapılıp desteklenmesi.
7-Öğretim elemanlarının sayı ve motivasyonunun yeterli oluşu.
8-Yeterli sayıda idari ve yardımcı personelin bulunması.
9-Akademik personelin rahat çalışmalarını sağlayan bağımsız odaların olması.

ZAYIF YÖNLER

1-Fakülte Kütüphanesinde kitap ve süreli yayının son derece sınırlı oluşu.
2-Öğrenci öğretim elemanı idari ve yardımcı personelin ulaşım sorunu.
3-Fakültede Halkla İlişkiler biriminin olmaması.
4-Kantin kafeterya ve yemekhanedeki gıda ürünlerinin kalitesinin yetersiz oluşu.
5-Öğrencilerin boş zamanlarını değerlendirebilecek spor mekanlarının olmaması.
6-Bilgisayar laboratuarındaki bilgisayar ve donanımının eksikliği.
7-Öğrencilerin internet ortamından yararlanamaması.
8-Otomasyon sisteminin düzenli çalışmaması.
9-Mali kaynakların sınırlı oluşu.
10-Eğitim-öğretiminin hala geleneksel öğretim teknikleriyle yapılır olması.

FAKÜLTEYİ TEHDİT EDEN UNSURLAR

1-Öğretim üyeleri arasındaki iletişimsizlik.
2-Halkla iletişim eksikliğinden dolayı Fakültede çoğu anabilim dallarında geliştirilen çağdaş bilimin halka yansıtılamaması.
3-Fakültedeki araştırma projelerinin Üniversite tarafından teşvik edilip yeteri kadar desteklenmemesi.
4-Fakültede çoğu öğretim elemanına yurtdışı tecrübesi imkanının tanınmaması.
5-Lisansüstü eğitime son derece sınırlı kadroların verilmesi.
6-Üniversitelerin ve üniversitelerde çalışan akademik ve diğer personelin çok yetersiz mali olanaklara sahip olması.
7-Mezun öğrencilerimizin Devlet kurumlarında kontenjan istihdamı sorunu yaşamaları.
8-Ülkede İlahiyat eğitimine ve İlahiyat Fakültelerine olması gereken önem verilmemesi.

İLAHİYAT FAKÜLTESİ AKADEMİK DEĞERLENDİRME VE KALİTE GELİŞTİRME KURULUNUN ALT KOMİSYONLARI

1-Eğitim Öğretimi Geliştirme Komisyonu

Prof.Dr.Nihat Dalgın
Doç.Dr.Yılmaz Can
Doç.Dr.Erkan Perşembe
Yrd.Doç.Dr.Recep Gün

2-Fakülteyi Geliştirme ve Bölüm Araştırma Komisyonu

Doç.Dr.Metin Yasa
Doç.Dr.Ahmet Yüksel
Yrd.Doç.Kenan Ayar

3-Fakülte Tanıtım ve Mezunlarla İlişkiler Komisyonu

Prof.Dr.Mevlüt Kaya
Prof.Dr.Osman Güner
Yrd.Doç.Dr.Remzi Ateşyürek

4-Bilgi İşlem Komisyonu

Doç.Dr.Yavuz Ünal
Arş.Gör.Muhittin Düzenli
Arş.Gör.Süleyman Turan

5-Yurtdışı İşlem Komisyonu

Prof.Dr.Mustafa Köylü
Doç.Dr.Burhanettin Tatar
Doç.Dr.Mahmut Aydın

6-Stratejik Planlama Komisyonu

Doç.Dr.Ali Rıza Aydın
Yrd.Doç.Dr.Fethi Kerim Kazanç
Yrd.Doç.Dr.Ahmet Çakır
Dr.Osman Şahin

7-Dokümantasyon Hazırlama Komisyonu

Yrd.Doç.Dr.İsrafil Balcı
Yrd.Doç.Dr.Hayrettin Öztürk
Öğr.Gör.Yasemin Dilber Şimşek
Arş.Gör.Sultan Neval Şimşek

Prof.Dr.İsa DOĞAN
Kalite Güvence Birimi Başkanı
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 22-04-2011, Saat:06:52 PM, Düzenleyen: RuhAdam.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.