You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

13. Ay neden unutuldu !

13. Ay neden unutuldu !

Forumcu
13. Ay neden unutuldu !
Ben bir hesap yapıyorum. Hesabıma göre bir yılda 13 ay çıkıyor. Ancak ben bir ayın gerçek süresini göz önüne alıyorum.
Bir ay, sizlerinde bildiği üzere 28 gündür. Ay derken gökyüzündeki bildiğimiz ayın bir tam dolunaydan diğerine geçtiği süreyi kastediyorum. Bu süre 28 gündür.

Alıntı: Ay ve Güneş, gök yüzünün aynı tarafında ve uzanımı 0° olduğu zaman Ay kavuşumdadır, denir ve biz, Ay’ın karanlık yüzünü görürüz. Yeniay denilen bu evreden bir gün sonra Ay, ince bir hilâl şeklinde görülür. Bunu izleyen günlerde hilâl gittikçe büyür ve bir hafta sonra Ay uzanımı 90° olur. Ay’ın Güneş ışığını alan yüzünün hemen hemen yarısı yerden görülür, ilk dördün evresi denen bu durumda Ay yarım daire şeklinde görülür. Bu evreden sonra (uzanım 90° den büyük olunca) Ay yarım daireden büyük görünmeye başlar, ilk dördün evresinden bir hafta sonra (uzanım 180°) Ay karşı kavuşum durumundadır, denir. Bu durumda Güneş’ten yansıttığı ışığın tamamı Yer’den görülür. Ay’ın bu evresine dolunay denir. Bundan sonra ışıklı yüz küçülmeye başlar ve bir hafta sonra (uzanım 270°) yeniden yarım daire şeklini alır ve Ay’ın bu evresine son dördün denir. Görünen Ay küçülmeye devam eder ve bir hafta sonra (uzanım 360°) Ay yine görülmez olur.

Görüldüğü gibi ayın bir tam turunu tamamlaması arasında 4 hafta yani 28 gün geçmektedir.

Bir yıl ise 365 gün olduğuna göre, bunu 28 güne bölersek;

365 / 28 = 13,037 sonucuna ulaşırız.
Bir yılda 13 ay olduğuna göre artan süreyi de bulalım:
13 ay x 28 gün= 364 gün.

Yani bizim hesabımıza göre bir yılı 28 günden ibaret 13 ay ile düşünürsek; bilimsel değer olan 365 gün ile aramızda 1 günlük bir fark kalıyor.

Peki binlerce yıllık insanlık tarihinde , hiç bir akıllı daha evvel bir yılın 12 ay değil de 13 ay olduğunu fark etmemiş mi. Acaba dünyadaki eksenel oynamalardan dolayı bu değer değişti de o yüzden mi böyle oldu.

1 yıl 12 ay ise;

1 yıl= 12x28= 336 gün olması gerekir. Halbuki hicri takvim ve o döneme ait takvimlerde bir yıl genelde 354 gün çeker.

Bunda ben bilimsel düşünüp oranlama yapıyorum.

Yaklaşık hesap:

Şöyle bir kabulde bulunuyorum:

-Bir yıl çok eskiden 336 gün idi.
-Bir yıl, bundan 1400 sene önce 354 gün idi.
Bu gün bir yıl 365 gündür.

O halde 336 gün olduğu zaman bundan kaç sene öncedir?

Matematik hesabı yapıyoruz:

Bir yıl 1400 senede 11 gün uzamıştır. O halde 1 gün uzaması için 1400/11=127 yıl geçer.

Bir yıl Toplamda 365-336= 29 gün uzamıştır.
O halde geçmiş olan süre:
29 gün x 127 yıl = 3683
yani M.Ö. 1672 yılına tekabül ediyor. o tarihte bir yıl 336 gün çekiyormuş.

tabi çok daha eskisinde de 12 aylı takvimler var. Ben işin o kısmında değilim.

Şu anda bir yılda 13 ay varmı, 13 ay var. O halde 13.ay neden kullanılmamıştır? cevap şunda mı saklı? "yasak ay".

Yani şöyle mi. Acaba yörünge filan pek değişmedi yani günler azalmadı ve artmadı ama bir yasak ay vardı hep. Hangi ay? "örneğin şu an biz ramazan diyoruz. yahudiler haram ay derdi..." böyle bir ay vardı yani hep.

Ve o ay yahudilerden önce de vardı. 13.aydı belki de. yasak ay olayını abartıp takvimdende mi kaldırdılar.

Şimdiki aylara bakıyorum: 29 gün, 30 gün, 31 gün.

Bu Bilim insanları Dalga mı geçiyor abi. Bir ay 28 günse 28 gündür. Aptal mıyız biz ki bize 30 gün 29 gün 31 gün bilmemne diye dalga geçiyorlar. 13.ayı siz diğer aylara dağıtmışsınız işte. bunun başka bir izahı yok.

13 aylı takvimimiz 364 gün ediyor. arayı bulalım, kalan güne=

Kalan bir güne de "yasak gün" diyelim. olsun bitsin.

-belki de zaten böyleydi, zamanla unutuldu. akılda sadece 12 ay iyi ay, bir ay ve bir gün yasaktır diye kaldı. yasakladılar.-

karizm

Bunu ilk beğenen sen ol.
köyün delisi
RE: 13. Ay neden unutuldu !
"Peki binlerce yıllık insanlık tarihinde , hiç bir akıllı daha evvel bir yılın 12 ay değil de 13 ay olduğunu fark etmemiş mi"
sanırım ilk farkeden zeka olarak seni kutlamaları gerek =P
bir zeka patlaması yaşıyorsun gözlemlediğim kadarı ile, açtığın konulardan belli oluyor bu, bunu samimiyetimle belirteyim.. ilginç bir konu olmuş. tatilde boş boş oturana kadar ben de araştırayım bari :D
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
Daha basit düşünmek lazımmış:

Ay veya Luna, Dünya'nın tek doğal uydusu ve Güneş Sistemi içinde beşinci büyük doğal uydudur. Dünya ile Ay arasında ortalama merkezden merkeze uzaklık 384.403 km, yani Dünya'nın çapının yaklaşık otuz katı kadardır. Ay'ın çapı 3.474 km'dir,[1] bu da Dünya çapının dörtte birinden biraz fazladır. Dolayısıyla Ay'ın hacmi Dünya'nın hacminin %2'sidir. Kütlesi Dünya kütlesinden 81,3 kat daha düşüktür. Yüzeyinde kütleçekim etkisi yerçekiminin yaklaşık %17'sidir. Ay, Dünya'nın yörüngesinde bir turunu 27,3 günde tamamlar. Dünya, Ay ve Güneş geometrisinde görülen periyodik değişimler sonucunda her 29,5 günde tekrar eden Ay'ın evreleri oluşur.

İlginç. 29,5 günü 12 ay ile çarptığımız zaman 354 rakamını buluyoruz ki bu değer hicri takvimin esası.

Güneşin etkisini dikkate almazsak eğer o zaman 27,3 günü kabul etmek gerekirdi. Eski insanların yılları sayarken her gün batıp yine her gün doğan güneşi almak yerine 28 günde bir kez batıp yeniden doğan ayı dikkate almalarına şaşırmamak gerekir herhalde.

Astronomiden tam manasıyla anlayan yokmuş demekki. Yoksa dikkatli bir gözlemci yörüngesel hareketleri hiç dikkate almadığı taktirde 13 aylı takvimin bir çok soruya yanıt verdiğini görebilirdi. Neyse artık. bize ne. boşver.

Bu konuya girme sebebim zülkarneyn konusundan sıkıldım biraz bilimsel keşif yapayım dedim ama ay meselesi elimde patladı. gülücük

Ben meseleyi basitleştirmek için farklı bir bakış açısı getirmek istiyorum: Dünya da ayla birlikte kendi ekseni etrafında dönmektedir. Ay 28 günü tamamlarken dünya da bir tur daha dönmüş olur. Böylece her ay dünya bir gün daha fazla geçirmiş olacağından; aslında bir yıl hicri takvime göre insanların kafasında şu şekildeymiş demekki:
28 günx12 ay + 12 gün =366 gün.
Yani her ay bir gün fazladan.

Tabi dünyanın kendi ekseni etrafında döndüğünü bilmezseniz bu değer fazlasıyla doğrudur. Ancak yanıltıcı faktörleri elediğiniz zaman gerçeği görüyorsunuz. çok basit aslında 28x13=364 + yasak gün.

Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
bununla siz ilgilenin ) ben yaşlı biriyim bünyem kaldırmaz hepsinigülücük

hadi kolay gele
[Resim: urjn1.jpg]

Gaflet içinde gördüm, nice canlı cesedi ;
Câhillerden beterdi, âlimlerin hasedi..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
sen öyle düşünürsen tabi sende o güç olmaz.
Bende öyle bir güç olsa sadece gerektiği zaman kullanırım. Mesela dili uzun olanların dilini kesme üzerine ihtisas yapmışım neredeyse. Ama bende o güç var niye var, yerinde kullanıyorum da o yüzden var.
geçende ilahi_aşk arkadaşımızla bu konuda bi mevzu oldu. dedi ya işte bende yetki var "kolluk bende kıllık bende" . Kıllık yapıyor olsan kolluğun olmazdı dedim ben de. ya da sen kıllık yaparsan sana da kıllık yapan birileri çıkar filan. mesele kıllık yapmak değil yani. mesele adaletli olmak.

eğer hak edenin klavyesini boğazına sokabileceksen ve diğerlerini ayırt edebilecek kadar üstün bir bilinç düzeyine erişebilirsen, sende niye öyle bir güç olmasın. zaten güç verilmez, alınır. :D
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.