You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

“İLÂHÎ ENTE MAKSÙDÎ VE RIDÀKE MATLÛBΔ

General
(İlâhî ente maksὺdî) demek, “Yâ Rabbi, benim hedefim, muradım, maksûdum sensin!” demek...
(ve rıdàke matlûbî) demek, “Yâ Rabbi, benim bütün talep ettiğim, istediğim şey, senin rızana ermek; sen benden razı ol diye, onu istiyorum!” demek...
Yâni, birincisi ma’rifetullaha işaret ediyor, “Ben ma’rifetullaha sahip olmak istiyorum, Allah’ın ârif kulu olmak istiyorum!” demek; ikincisi de, “Allah’ın rızasına, rızâ-i ilâhiye ermek istiyorum!” demek...
“İlâhî ente maksὺdî ve rıdàke matlûbî” hadis-i kudsîden bir sözdür. “Yâ Rabbî! Maksudum (arzum, hedefim, istediğim, dilediğim, temenni ettiğim) Sen’sin! Ve Rızânı Talep Ederim.” demektir.
Bu sözü söylemekle İnsan; Yâ Rabbi, seni bilmek, marifetullah’a ermek, ârif kul olmak, rızanı kazanmak istiyorum. Bana aşkını, muhabbetini, rızanı ver, nasip et demiş oluyor…
Tasavvuf, dinimizin özü ve gerçek anlamı; asıl gaye olan İnsan-ı Kâmil olmanın yolu ve yöntemidir.
Özetle tasavvuf; gerçek mutluluğun ilâhî yolu ve anahtarıdır.
Prof. Dr. Mahmud Es’ad Coşan (Rh.A)
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.