You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

“ASIL YİĞİT ÖFKELENDİĞİNDE NEFSİNE MÂLİK OLABİLENDİR.”

Profesör
Gazap; öfke külün altında gizli kor gibi kalpte gizlenen bir ateştir. Kibir onu alevlendirir. Gazap, şeytanın yaratıldığı ateşten yaratılmıştır. Gazap kötü bir huydur.

Bir adam: "Ya Resûlallah! Bana yapabileceğim az ama makbûl bir amel öğret" dedi. Resûl-i Ekrem (s.a.v) ona; "Öfkelenme" buyurdu. Adam tekrar sordu; Resûl-i Ekrem (s.a.v.) tekrar aynı cevabı verdi. İbn-i Mesûd (r.a.): "Asıl yiğit öfkelendiğinde nefsine malik olabilendir." buyurdu.

İnsanda gazabın aşırılığı veya hiç olmaması yahut zayıf olması makbûl değildir. Gazab çok olduğunda akla uymayan iş yapmaya sebep olur, kişinin dışını ve içini çirkinleştirir. Azlığı yahut yokluğu da hamiyetsizliği doğurur. Makbûl olanı mutedil olmasıdır. Allâhü Teâlâ, Ashâb-ı Kirâmı makbûl olan derecesiyle medhetmiş ve - meâlen- "Kâfirlere karşı şiddetli, kendi aralarında ise pek merha­metlidirler." (Fetih sûresi, âyet 29)" buyurmuştur. Yani gazab sadece Hakkın rızası için olmalıdır.

Hz. Ali (k.v.) buyurdu: "Resûlullâh aleyhisselâm dünyaya ait şeyler için asla öfkelenmezdi. Ancak hak uğrunda gazablandığında kimse onu tanıyamaz, hakkı yerine getirinceye kadar önünde kimse duramazdı."

Öfkeyi tamamen yok etmek mümkün değilse de azaltmak mümkündür. Kişi evvelâ öfkesini yutmanın sevabının büyük olduğunu bilmelidir. Sonra nefsini Allâh'ın azâbıyla korkutmalıdır. Hatırına öfkelenen başka bir adamın hal ve vaziyetindeki çirkinliği getirmelidir. İyi bilmeli ki eğer öfkesine göre hareket ederse vahşi yırtıcılara benzeyecek, eğer öfkesine sabredip hilimle hareket ederse peygamberler ve evliyaya benzeyecektir.

Öfke anında hemen "Eûzübillâhi mineşşeytânirracîm" demelidir. Ayakta ise oturur, oturuyorsa uzanır. Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.) buyurdular ki:

"Sarı Sabır (yani azvay) otunun balı bozduğu gibi, öfke de îmânı ifsad eder. " (Beyhakî, Şuabü 'l-Imân)
Göz sayesinde görüyor olsaydın gece uyurken rüya göremezdin.
Demek ki görmüyorsun, sana gösteriliyor.
Bunu ilk beğenen sen ol.
...
RE: “ASIL YİĞİT ÖFKELENDİĞİNDE NEFSİNE MÂLİK OLABİLENDİR.”
Öfkeyle kalkan zararla oturur demiş atalarımız,Allah muhafaza.
Allah razı olsun

“Hayat tiyatro gibidir, en kötü insanlar, en iyi yerlerde otururlar.”
Aristofanes
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
Amin.. ecmain...
Göz sayesinde görüyor olsaydın gece uyurken rüya göremezdin.
Demek ki görmüyorsun, sana gösteriliyor.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Uzman
İnsanoğlunun en çok ihtiyaç hissettiği şey huzur ve güvendir. “İslam” kelimesinde de bu vardır. Oysa son zamanlarda toplumumuzda şiddetin yaygınlaştığını görüyor ve de izliyoruz Bu durum hepimizi yakından üzmektedir...şunuda belirtmek istiyorum bence :
Öfke , insanların faydası için yaratılmıştır, lakin, bu duygumuzuda eğitmeye ifrat ve tefritten kurtarmaya mecmuruz..

ve hadis olarak da

Peygamber efendimiz (s.a.v.) şöyle buyururlar..

''Öfkelenmesi icabeden yerde , kızgınlığını yenen kişinin, Yüce Allah, kıyamet gününde, kalbini kendi rızası ile doldurur''

emegine ve yüregine saglık
ruhumun bedenimden sıyrıldıgı gün bedenim toprakla birleşecek.
sen yardım eyle Allah 'ım
Bunu ilk beğenen sen ol.
-İKRA-
''Öfkeyi tamamen yok etmek mümkün değilse de azaltmak mümkündür. Kişi evvelâ öfkesini yutmanın sevabının büyük olduğunu bilmelidir. Sonra nefsini Allâh'ın azâbıyla korkutmalıdır.''

Allah razı olsun, toplumda öfke çok, hepimizin bunları bilmesi gerekir.
Allahümme salli alâ seyyidina Muhammedin ve alâ âli seyyidina Muhammed
Bunu ilk beğenen sen ol.
Uzman
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
sabır sabır , sabır .. Allah Razı Olsun
Ya Söylersem Kim Anlar ?
Söylemezsem Bağlar Gamlardan Ağlar Sad

Bunu ilk beğenen sen ol.
Uzman
Allah cümlemizden razı olsun cennetine kabul eylesin...
Bunu ilk beğenen sen ol.
pejmurde
Haklı Olduğumda Önümde Gögsünü Gere Gere Durabilecek Kimseyi Tanımıyorum..Öfkem Şahıslara Degil Haksızlığa Olmuştur ..
Nerede Zerre Kadar Haksızlık Görsem Kendimi Kontrol Edemeyip Üstüne Üstüne Gitmişimdir..Buyuzdendir Ki Bugune Kadar Yaptığım Her Başarılı İşin Özünde Benim Bu Durumum Yatar..Ne Ağalara Nede Paşalara Geçit Vermedi Benim Bu Dalgalı Yüreğim..Kendisine Hırsız Damgası Vurulmak İstenen Kalemleri Tek Tek Kırdı..Kibirli Menfaatçilere Dalkavuklara Boyun Eğmedi..Üst Düzey Yönetici Asalaklarına İşinizi Yapamıyorsanız Bırakın Gidin Dedi..Kim Zerre Kadar Haksızlık Yapmış İse Allah Onun Cezasını Versin..Öfkelerimiz Her Daim Haksızlığa Olsun..Hakkı İnkâr Edenlere Olsun..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Uzman
Emegine yüregine saglik..
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.